Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Składniki
- 5 dkg mąki pszennej
- 15 dkg cukru pudru
- 4 jajka
- 10 dkg startych migdałów
- 3 pomarańcze
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- kilka migdałów do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Obkładamy plastrami z pomarańczy i całymi migdałami.