Ciasto ekstremalnie kokosowe.
Składniki
ciasto
- 200 g mąki ekstra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej (bezglutenowa skrobia pszenna, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana)
- 180 g mąki kokosowej
- 2 szt jajka
- 350 ml mleka kokosowego minimum 80%
- 230 g cukru
- 0.5 łyżki soli
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 180 g dziewiczego oleju kokosowego
krem
- 800 ml mleka kokosowego minimum 80%
- 1 opakowanie śniezynka bita śmietana w proszku bezglutenowa
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki niesłodzone wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: Olej kokosowy rozpuść i schłódź, powinien być letni nie gorący.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z mlekiem kokosowym, jajkami, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W dwóch porcjach dodaj olej kokosowy, wyrób ciasto na gładką masę.
Krok 3
Podziel ciasto na trzy równe części. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem formy. Każdą porcję ciasta piecz oddzielnie.
Krok 4
Ciasto piecz w 160 stopniach Celsjusza z termoobiegiem przez 22 - 25 minut.
Krok 5
Krem: Mleko kokosowe schłódź w lodówce przez 12 godzin. Nie potrząsaj puszką. Oddziel mleko kokosowe (biała, twarda masa) od wody kokosowej na dnie puszki. Ubij mleko kokosowe z cukrem pudrem i śnieżynką.
Krok 6
Kremem kokosowym przełóż zimne ciasto.Posyp wiórkami kokosowymi.
Krok 7
Schłódź ciasto w lodówce 5 godzin.