Jesienny dyniowiec na kruchym spodzie
Składniki
Kruchy spód
- 250 g mąka pszenna
- 100 g zimne masło
- 1 łyżka jogurt naturalny
- 70 g cukier puder
Ciasto
- 2 szt jajko
- 0.5 szklanki puree z dyni zmiksowane z 2 łyżkami miodu
- 1 szt gęsty, duży jogurt naturalny
- 1 szt budyń waniliowy w proszku
- 0.5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka cynamon Galeo
- 1 szczpyta gałka muszkatołowa Galeo
- 0.75 szklanki cukier lub erytrol
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na spód szybko zagnieść, uformować kulę i schować do zamrażarki na 10 minut.
Rozgrzać piekarnik góra dół do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Kulę z ciasta rozwałkować i wylepić formę - spód i lekko boki. Na cieście zrobić dziurki widelcem lub położyć obciążenie. Piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
Kruchy spód bez problemu można zastąpić biszkoptami.
Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać połowę cukru lub erytrolu, utrzeć na gładką i puszystą masę. Następnie dodać puree z dyni zmiksowane z 2 łyżkami miodu, cynamon, gałkę muszkatołową, jogurt naturalny, olej rzepakowy i budyń waniliowy w proszku. Całość zmiksować na niskich obrotach do momentu dokładnego połączenia składników.
Do białek dodać pozostały cukier lub erytrol i ubić na sztywno. Ubite białka przełożyć do wcześniej zmiksowanej masy i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Całość przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę (należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest w środku płynne, a w razie gdyby z wierzchu się za bardzo przypiekało należy przykryć folią aluminiową). Ciacho posypać cukrem pudrem i kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!