Różana rolada bezowa z czereśniami i kremem mascarpone
Składniki
Rolada:
- 4 szt białek
- 225 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki wody różanej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1-2 łyżeczek wody różanej
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubijamy w misce na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy sok z cytryny (żeby ciasto było lekko ciągnące), wodę różaną, przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Rozsmarowujemy bezę na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 - 18 min. Beza ma być z wierzchu rumiana, a w środku wilgotna (Pavlova w wersji rolady).
Krok 2
Przygotowujemy masę: serek miksujemy z cukrem pudrem i wodą różaną.
Roladę wykładamy górą do dołu na folię aluminiową oprószoną cukrem pudrem. Rozsmarowujemy równomiernie masę, układamy czereśnie i rolujemy z pomocą folii aluminiowej. Podajemy od razu.
Smacznego! :)