Jubilat

Dodany przez: Justyna Radzbanek (więcej moich przepisów)

Jubilat jest moim autorskim przepisem na wspaniałe ciasto. Śmiało można je serwować na specjalne okazje. Prosty przepis, który nie wymaga włączania piekarnika. Jubilat to mieszanka pysznych smaków.
Obejrzane: 1059
Porcje: 16
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 1 puszka kajmaku kakaowego
  • 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 budynie waniliowe
  • 0.7 L mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 330 ml kremówki
  • śmietana fix
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 200 g czekolady
  • 50 g masła
  • 3 opakowania krakersów

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Na początku przygotowujemy masę na drugą warstwę: 0,5 l mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mieszamy dokładnie budynie, tak aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, powoli, ciągle mieszając trzepaczką dodajemy rozpuszczony budyń. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty cały czas mieszając. Studzimy.

Krok 2

Przygotowujemy warstwę III: Serek mascarpone dokładnie miksujemy z cukrem pudrem i kandyzowaną pomarańczą.

Krok 3

Przygotowujemy warstwę IV: Śmietanę lekko ubijamy. Dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią i ubijamy na sztywno.

Krok 4

Blaszkę o średnicy 24x36 cm wykładamy słonymi krakersami. Smarujemy masą kajmakową o smaku kakaowym. Układamy kolejną warstwę krakersów, smarujemy je 1/2 dżemu porzeczkowego, a następnie masą budyniową. Przykrywamy krakersami, smarujemy mascarpone a następnie pozostałym dżemem. Znów przykrywamy krakersami, na nich rozprowadzamy bitą śmietanę. Przykrywamy krakersami.

Krok 5

Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy na bardzo wolnym ogniu. Wrzucamy połamaną czekoladę - najlepiej deserową, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż uzyskamy klarowną polewę. Ciepłą polewę rozprowadzamy po cieście. Ciasto wkładamy na noc do lodówki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×