Jubilat
Składniki
- 1 puszka kajmaku kakaowego
- 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
- 2 budynie waniliowe
- 0.7 L mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru
- 500 g serka mascarpone
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 2 łyżki cukru pudru
- 330 ml kremówki
- śmietana fix
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 200 g czekolady
- 50 g masła
- 3 opakowania krakersów
Przygotowanie:
Krok 1
Na początku przygotowujemy masę na drugą warstwę: 0,5 l mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mieszamy dokładnie budynie, tak aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, powoli, ciągle mieszając trzepaczką dodajemy rozpuszczony budyń. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty cały czas mieszając. Studzimy.
Krok 2
Przygotowujemy warstwę III: Serek mascarpone dokładnie miksujemy z cukrem pudrem i kandyzowaną pomarańczą.
Krok 3
Przygotowujemy warstwę IV: Śmietanę lekko ubijamy. Dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią i ubijamy na sztywno.
Krok 4
Blaszkę o średnicy 24x36 cm wykładamy słonymi krakersami. Smarujemy masą kajmakową o smaku kakaowym. Układamy kolejną warstwę krakersów, smarujemy je 1/2 dżemu porzeczkowego, a następnie masą budyniową. Przykrywamy krakersami, smarujemy mascarpone a następnie pozostałym dżemem. Znów przykrywamy krakersami, na nich rozprowadzamy bitą śmietanę. Przykrywamy krakersami.
Krok 5
Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy na bardzo wolnym ogniu. Wrzucamy połamaną czekoladę - najlepiej deserową, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż uzyskamy klarowną polewę. Ciepłą polewę rozprowadzamy po cieście. Ciasto wkładamy na noc do lodówki.