Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami
Składniki
Nadzienie
- • 400 g maku mielonego BackMit
- • 400 ml mleka
- • 200 g rodzynek Kresto
- • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
- • 100 g migdałów tartych BackMit
- • 100 g czereśni kandyzowanych Gold Pack
- • 1/2 szklanki cukru
- • olejek rumowy, kilka kropli
- • 100 g masła
- • 1 łyżka oleju Rapso
Ciasto
- • 3/4 szklanki* mąki tortowej
- • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- • 3 łyżki oleju Rapso
- • 1/2 szklanki cukru
- • 2 łyżki cukru waniliowego
- • szczypta soli
- • 1 białko
- • 2 łyżki soku z cytryny
- • cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
1. Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.
Krok 2
2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
Krok 3
3. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.
Krok 4
4. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
5. Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.
Krok 6
6. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.
Krok 7
7. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.
Krok 8
8. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.
Krok 9
9. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.
Krok 10
10. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.
Krok 11
11. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.