Frużelina truskawkowa z imbirem

Dodany przez: Justyna Kurnyta (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1445
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:
178,4kcal
kalorie
44,1g
węglowodany
1,0g
białko
0,5g
tłuszcze
2,3g
błonnik
0,0mg
cholesterol
15,1mg
magnez
38,7mg
wapń
1,2mg
żelazo

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 500 ml wody
  • 200 g cukru (u mnie cukier waniliowy , ale może być zwykły + 1/2 laski wanilii)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • kawałek imbiru (mniej więcej wielkości połowy kciuka)
  • 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Truskawki oczyszczamy z szypułek i płuczemy. Następnie kroimy na plasterki grubości około 3 mm i wrzucamy do garnka. Wsypujemy cukier (jeśli mamy domowej roboty waniliowy, to go używamy, a jeśli mamy tylko zwykły kryształ to go wsypujemy i dodajemy ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii), na tartce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z cytryny i imbir, wyciskamy sok z cytryny i wszystko zalewamy 400 ml zimnej wody. Na malutkim ogniu podgrzewamy wszystko od czasu do czasu mieszając do momentu, aż truskawki będą ugotowane, miękkie, ale jeszcze w kawałkach. Następnie wciąż zostawiając frużelinę na malutkim ogniu, do kubka wlewamy pozostałe 100 ml zimnej wody i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzamy dokładnie mąkę w wodzie, tak by nie było grudek i wlewamy do garnka. Cały czas mieszając gotujemy, aż powstanie nam konsystencja kisielu i będą się robiły na powierzchni truskawek bąbelki.

Krok 2

Tak ugotowaną galaretkę nakładamy do umytych słoiczków do pełna, zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie zimne słoiki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą tak by sięgała do dekielków i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut od momentu, kiedy zacznie wrzeć. Gorące słoiki wyjmujemy z wody i stawiamy na ściereczce do góry dnem, czyli na dekielkach. Kiedy ostygną wynosimy w ciemne miejsce.

Polecam jako dodatek do naleśników, podobno frużelina idealna jest również do gofrów.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×