Kokosowa babka
Składniki
- 250 g masła lub margaryny
- 0.75 szklanki cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka
- 4 szt jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego lub kokosowego
- 2 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Krok 1
Formę na babkę z kominem o pojemności ok. 2,5 litra wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Krok 2
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem i aromatem na białą, puszystą masę.
Krok 3
Dodawać po jednym jajku, miksując przez cały czas.
Krok 4
Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko. Dodać sok z limonki. Zmiksować na jednolitą masę.
Krok 5
Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez 1 godzinę. Po ostudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.