Tort czekoladowy (z truskawkowymi akcentami)
Składniki
Biszkopt na foremkę 20-22 cm
- 6 jaj (podzielonych na żółtka i białka)
- 0.75 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Masa czekoladowa
- 5 czekolad gorzkich
- 1 niepełna puszka mleka niesłodzonego
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 0,5 szklanki amaretto
- niepełna szklanka mocnej kawy z ekspresu
- 0,5 szklanki musu truskawkowego + truskawki do przełożenia w warstwach
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt:
Ubij białka i pod koniec ubijania, kiedy będą już sztywne dodaj cukier.
Powoli wmieszaj żółtka, mąki wymieszaną z kakao, aż się połączą - ale nie mieszaj za dużo bo zrobi się ciężka klucha.
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni; foremkę tortową wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto, wyrównaj.
Piecz ok 30-40 minut, aż patyczek będzie suchy.
Studź ciasto w półprzymkniętym piekarniku.
Krok 2
Masa czekoladowa:
W kąpieli wodnej roztop czekolady (uważaj żeby się nie zważyły!! temperatura garnuszka z wodą nie może być zbyt wysoka).
Dodaj do nich powoli mleko niesłodzone i masło (bardzo miękkie lub roztopione i ostudzone).
Nie mieszaj zbyt długo bo porobią się grudy.
Krok 3
Tort:
Wymieszaj amaretto, kawę i mus truskawkowy, którym będziesz nasączać biszkopt.
Truskawki pokrój w 3 mm plasterki.
Biszkopt obkrój nożykiem, wyjmij obręcz tortownicy, przekrój go na trzy równe części.
Każdy podkład nasącz, nałóż część kremu, rozłóż truskawki, dodaj trochę kremu i kolejną warstwę biszkopta.
Operację powtórz (nie zapomnij nasączyć góry)!
Resztą masy czekoladowej oblej ciasto żeby spłynęła na boki.
Szybko schłodź w lodówce.
Smacznego :-)