Babka podwójnie rumowa
Składniki
Ciasto
- 350 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 4 łyżki rumu
- szczypta soli
Lukier rumowy
- 100 g cukier puder
- 1 łyżka rum
Przygotowanie:
Krok 1
Białka oddzielam od żółtek i ubijam je dodając szczyptę soli na sztywną pianę. Miękkie masło miksuję z cukrem pudrem na puszysty krem, dodaję po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
Krok 2
Następnie dodaję mleko, rum i miksuję. Dodaję po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia na zmianę z dodawaną również po łyżce ubitą pianą z białek, całość miksuję na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.
Krok 3
Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki z kominkiem. Wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 40 minut.
Krok 4
Cukier puder ucieram z łyżką rumu, jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaję troszeczkę soku z cytryny. Na wystudzonym cieście rozprowadzam lukier rumowy i dekoruję kolorową posypką.
Krok 5
*wszystkie składniki na babkę muszą mieć temperaturę pokojową :-)