Najprostsze muffinki malinowe na świecie
Składniki
- 1 i 3/4 szklanek mąki
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 szt jajka
- 0.33 szklanki oleju
- 0.5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 3 garście mrożonych lub świeżych malin
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu.
Krok 2
W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier - nie ukrywam że nie chciało mi się przesiewać mąki, a babeczki i tak wyszły puszyste.
Krok 3
W dużej misce roztrzepać widelcem jajka, a następnie dodać resztę składników mokrych: olej, mleko oraz pastę waniliową. Wymieszać.
Krok 4
Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste.
Krok 5
Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć warstwami ciasto i maliny - u mnie całość dochodziła prawie do wysokości papilotek. Do każdej muffinki wypadło po około 6-8 szt. malin - przekładałam nimi porcje ciasta. Wyszło mi 12 sztuk babeczek.
Krok 6
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 22-25 minuty - czas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta. Stan upieczenia można sprawdzić testem \\\"patyczka\\\" - wyjdzie suchy, babeczki gotowe!