Rainbow Velvet
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąka
- 1 szklanka cukier
- 1 i 1/2 łyżeczek proszek do pieczenia
- 8 szt jajko
- 1 szczpyta soli
- 5 szczypt barwnik spożywczy (żółty, czerwony, brązowy, zielony, niebieski)
Masa
- 1 L mleko
- 3 łyżki mąka pszenna
- 3 łyżki mąka ziemniaczana
- 2 szt jajko
- 2 szt cukier waniliowy
- 1 szklanka cukier
- 1 i 1/2 szt margaryna
Przygotowanie:
Krok 1
Białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli, ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie do przygotowanych białek dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 5 części, do każdej dodajemy inny barwnik spożywczy. Pieczemy w małej/średniej tortownicy, w 180 stopniach ok. 20 min.
Krok 2
Z litra mleka odlewamy ok. 1 szklankę, a resztę gotujemy z cukrem. Pozostałą część mleka miksujemy z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z cukrem waniliowym. Masę wlewamy cienką strużką do gotującego się mleka, nie zapominając przy tym o ciągłym mieszaniu. Gotujemy budyń i odstawiamy do ostudzenia. Margarynę ucieramy i dodajemy porcjami ostudzony budyń. Masą przekładamy placki - ostatni smarujemy również kremem i posypujemy dowolnie.