Lekki sernik wiedeński
Składniki
- 1 kg sera zmielonego
- 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 g rodzynek
- 2 gorzkie czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
rodzynki sparzyć wrzątkiem i odstawić. czekoladę zetrzeć na tarce na drobne wiórki.
Krok 2
ser utrzeć z cukrem, dodać jogurt, zmiksować. dodawać pojedynczo jajka (powinny być w temperaturze pokojowej) i po każdym krótko miksować. na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać.
Krok 3
tuż przed wlaniem masy do formy dodać, odsączone z wody, rodzynki i wymieszać.
Krok 4
do przygotowanej tortownicy wlać masę, na koniec posypać sernik, startą wcześniej, czekoladą.
Krok 5
wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C, a na dolnej półce ustawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. piec ok. 50-60 minut. po upieczeniu zostawić sernik w zamkniętym piekarniku na kilka godzin by tak powoli się studził i by zapobiec opadnięciu.