Klasyczne brownie
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 140 g mąki pszennej
- 260 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 200 g masła
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Krok 1
200 g. czekolady łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej misce, razem z pokrojonym masłem. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i często mieszając, doprowadzamy do roztopienia czekolady i masła i ich połączenia. Jak tylko składniki się rozpuszczą, miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok.
Krok 2
Jajka ubijamy za pomocą miksera z cukrem i aromatem migdałowym, aż masa stanie się puszysta, po czym dodajemy czekoladę i jeszcze chwilę wszystko razem mieszamy.
Krok 3
Dodajemy mąkę, aromat migdałowy i sól. Wszystko mieszamy ze sobą za pomocą łyżki.
Krok 4
Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, o wymiarach ok. 20x30 cm. i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 20-25 minut.
Krok 5
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystygnięcia.