Szachownica

Dodany przez: Mniam (więcej moich przepisów)

Szachownica jest jak seromakowiec, ale w innej formie. Czasami warto poświęcić kilka chwil, aby zaskoczyć gości tradycyjnym wypiekiem podanym nieco inaczej niż zwykle. Szachownica stanie się ulubionym deserem całej rodziny.
Obejrzane: 1880
Porcje: 20
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 60 g masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 500 g maku
  • 3 łyżki ekstraktu migdałowego
  • 100 g żurawiny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 0.75 szklanki cukru purdru
  • 6 białek
  • 1 kg sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 0.25 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki wody
  • 25 g masła
  • 50 g czekolady mlecznej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

MASA MAKOWA: Mak zalać wrzątkiem tak, aby woda była 2-3cm ponad makiem. Przemieszać i odstawić najlepiej na noc. W ten sposób wszystkie zanieczyszczenia wypłyną na wierzch. Zlać wodę. Mak zmielić 3 krotnie. Wymieszać z ekstraktem, suszoną żurawiną, miodem, skórką z pomarańczy i cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w mak. Formę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, boki również. Wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 180 *C przez 25min. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

SPÓD: Mąkę, cukier puder, żółtka, masło i śmietanę posiekać nożem i szybko zagnieść. Wylepić spód formy 23x33 wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec 10 minut.

Krok 3

MASA SEROWA: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Później po trochę ser (użyłam tego z wiaderka) budyń i ekstrakt. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Podpieczony spód ściągnąć z papieru. Formę wyłożyć świeżym papierem, położyć spód.

Krok 4

Upieczony mak wyjąć i na desce do krojenia pokroić wzdłuż na paski (5 sztuk) Parę łyżek sera rozsmarować na spodzie. Położyć paski makowe w równych odstępach wzdłuż foremki. Wypełnić odstępy masą serową. Wyłożyć kolejną warstwę pasków makowych i zalać masą serową. Piec w temperaturze 170*C przez około 50 minut.

Krok 5

POLEWA CZEKOLADOWA: Cukier puder przesiać z kakao, dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Dodać masło i czekoladę. Rozpuścić na małym ogniu. Wystudzony seromakowiec polać polewą. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×