Szachownica
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 60 g masła
- 1 łyżka śmietany
- 500 g maku
- 3 łyżki ekstraktu migdałowego
- 100 g żurawiny
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 0.75 szklanki cukru purdru
- 6 białek
- 1 kg sera twarogowego
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 6 żółtek
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 0.25 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki wody
- 25 g masła
- 50 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Krok 1
MASA MAKOWA: Mak zalać wrzątkiem tak, aby woda była 2-3cm ponad makiem. Przemieszać i odstawić najlepiej na noc. W ten sposób wszystkie zanieczyszczenia wypłyną na wierzch. Zlać wodę. Mak zmielić 3 krotnie. Wymieszać z ekstraktem, suszoną żurawiną, miodem, skórką z pomarańczy i cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w mak. Formę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, boki również. Wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 180 *C przez 25min. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
SPÓD: Mąkę, cukier puder, żółtka, masło i śmietanę posiekać nożem i szybko zagnieść. Wylepić spód formy 23x33 wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec 10 minut.
Krok 3
MASA SEROWA: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Później po trochę ser (użyłam tego z wiaderka) budyń i ekstrakt. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Podpieczony spód ściągnąć z papieru. Formę wyłożyć świeżym papierem, położyć spód.
Krok 4
Upieczony mak wyjąć i na desce do krojenia pokroić wzdłuż na paski (5 sztuk) Parę łyżek sera rozsmarować na spodzie. Położyć paski makowe w równych odstępach wzdłuż foremki. Wypełnić odstępy masą serową. Wyłożyć kolejną warstwę pasków makowych i zalać masą serową. Piec w temperaturze 170*C przez około 50 minut.
Krok 5
POLEWA CZEKOLADOWA: Cukier puder przesiać z kakao, dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Dodać masło i czekoladę. Rozpuścić na małym ogniu. Wystudzony seromakowiec polać polewą. Smacznego!