Lodowa rolada czarny las
Składniki
ciasto
- 6 jajek (żółtka oddzielone od białek)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru pudu
- 30 g kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
krem
- 200 ml śmietanki 36%
- 100 g białej czekolady
- wydrylowane wiśnie
- 100 ml kremówki 30% lub 36%
- 80 g białej czekolady
- wiśnie
- wiórki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Formę o wymiarach 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby przykryć jej dno oraz krótsze ścianki, a papier wystawał ponad boki ok. 5 cm. Dłuższe ścianki blachy posmarować masłem.
Krok 2
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać kakao, mąkę, wmieszać wystudzoną czekoladę oraz mleko. Dokładnie połączyć. Do czekoladowej masy dodać 1/4 części ubitej piany i wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki. Następnie dodawać stopniowo pozostałą pianę, cały czas mieszając. Otrzymane ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec w 180ºC prze 15-20 minut. Wystudzić i wyjąć z formy wraz z papierem.
Krok 3
Kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, odstawić do wystudzenia. Schładzać w lodówce przez ok. 30 minut. Wystudzony krem ubić mikserem na sztywno i rozsmarować na upieczonym cieście pozostawiając wolny brzeg ok. 10 cm. Na krem wyłożyć wydrylowane wiśnie.
Krok 4
Pomagając sobie papierem znajdującym się pod spodem, zawinąć ciasto w rulon zaczynając od krótszego boku. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia wyjąć roladę i odczekać ok. 30 minut. W tym czasie przygotować polewę. Kremówkę podgrzać w rondlu nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać czekoladę połamaną na cząstki. Odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną polewą pokryć ciasto. Na wierzch ułożyć wiśnie.