Lodowa rolada czarny las

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1450
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 6 jajek (żółtka oddzielone od białek)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudu
  • 30 g kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki

krem

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • wydrylowane wiśnie
  • 100 ml kremówki 30% lub 36%
  • 80 g białej czekolady
  • wiśnie
  • wiórki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Formę o wymiarach 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby przykryć jej dno oraz krótsze ścianki, a papier wystawał ponad boki ok. 5 cm. Dłuższe ścianki blachy posmarować masłem.

Krok 2

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać kakao, mąkę, wmieszać wystudzoną czekoladę oraz mleko. Dokładnie połączyć. Do czekoladowej masy dodać 1/4 części ubitej piany i wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki. Następnie dodawać stopniowo pozostałą pianę, cały czas mieszając. Otrzymane ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec w 180ºC prze 15-20 minut. Wystudzić i wyjąć z formy wraz z papierem.

Krok 3

Kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, odstawić do wystudzenia. Schładzać w lodówce przez ok. 30 minut. Wystudzony krem ubić mikserem na sztywno i rozsmarować na upieczonym cieście pozostawiając wolny brzeg ok. 10 cm. Na krem wyłożyć wydrylowane wiśnie.

Krok 4

Pomagając sobie papierem znajdującym się pod spodem, zawinąć ciasto w rulon zaczynając od krótszego boku. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia wyjąć roladę i odczekać ok. 30 minut. W tym czasie przygotować polewę. Kremówkę podgrzać w rondlu nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać czekoladę połamaną na cząstki. Odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną polewą pokryć ciasto. Na wierzch ułożyć wiśnie.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×