Pełnoziarniste muffinki z żurawiną
Składniki
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 0.5 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 100 g masła
- 250 ml maślanki
- 2 łyżki miodu
- 1 i 1/2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanek suszonej żurawiny Bakalland
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i przygotowujemy formę do muffinek.
Krok 2
Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki.
Krok 3
W garnuszku rozpuszczamy masło i łączymy je z jajkami, maślanką i miodem.
Krok 4
Do suchych składników dodajemy mokre i 1 szklankę suszonej żurawiny Bakalland. Resztę bakalii zostawiamy do dekoracji. Mieszamy dość krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej maślanki.
Krok 5
Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy resztę żurawiny, lekko ją dociskając.
Krok 6
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika.