Magiczne ciasto czekoladowe
Składniki
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 125 g rozpuszczonego masła lub margaryny
- 115 g przesianej mąki
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g kakao
- 50 g posiekanych orzechów (dałam włoskie)
Przygotowanie:
Krok 1
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę rozpuścić i dodać kakao. Odstawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzepać z cukrem i ekstraktem waniliowym, ciągle miksując dodawać mleko, roztopioną margarynę z czekoladą, mąkę i orzechy. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Przelać do blaszki o wym. 20x20 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Piec ok godziny w 170 st.C do momentu kiedy ciasto nie będzie się trzęsło przy poruszeniu blaszką. Ostudzić i posypać cukrem waniliowym. Schłodzić w lodówce.
*na dużą blachę należy podwoić ilość składników.