Makowiec idealny
Składniki
- 150 g masła
- 2 szt jabłka
- 6 szt jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g maku
- 6 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 szklanki rodzynek wcześniej namoczonych
Przygotowanie:
Krok 1
W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, kiedy podwoi swoją objętość dodajemy do masy po jednym żółtku cały czas miksując masę. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy kaszę mannę i proszę do pieczenia mieszamy. Do ciasta dodajemy mak i, starte na tarce jabłka i odsączone rodzynki – mieszamy wszystko łyżką lub miksujemy.
W misce ubijamy na sztywną pianę Białką, ostrożnie dodajemy pianę do ciasta- całość delikatnie mieszamy.
Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy, studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.