Babka karmelowa
Składniki
ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 220 g mąki ziemniaczanej
- 460 g ugotowane mleko zagęszczone
- 210 g masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 jajek (żółtka oddzielone od białek)
polewa
- 100 g ugotowane mleko zagęszczone
- 2 łyżki śmietanka 30%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować ciasto: mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mleko skondensowane oraz masło umieścić w rondlu i podgrzewać cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie dodać masę z mleka skondensowanego i masła, dokładnie połączyć. Na koniec dodawać po 1 łyżce mieszanki mąk i proszku do pieczenia. Formę do babki o średnicy ok. 22-23 cm i pojemności ok. 2l, posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec w 180ºC przez ok. 90 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zacznie mocno brązowieć od góry, przykryć folią aluminiową i piec dalej. Wystudzić, wyjąć z formy i dekorować polewą.
Krok 2
Wykonać polewę: mleko skondensowane podgrzać w rondelku z kremówką i cukrem waniliowym. Przestudzić. Gotowym kremem polewać babkę.
Smacznego! :)