Pascha wielkanocna z owocami leśnymi
Składniki
- 2 L mleka 2%
- 1 laska wanilii
- 0.75 szklanki cukru pudru
- 500 ml kwaśnej śmietany 12%
- 6 jajek
- 1 szklanka bakalii (np. skórka pomarańczowa, orzechy nerkowca, żurawina, śliwki, morele)
- 250 g masła
- 250 g owoców leśnych (mogą być mrożone)
- 0.33 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Krok 1
Laskę wanilii przeciąć na pół, wydrążyć nasionka i wrzucić do mleka. Zagotować.
Krok 2
Do wrzącego mleka powoli wlewać roztrzepane jajka ze śmietaną. Gotować, cały czas mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Usunąć wanilię i ostudzić.
Krok 3
Na sitku ułożyć gazę i odcedzić mocno ser. Najlepiej zostawić go na cedzaku na całą noc, żeby woda odparowała.
Krok 4
Skórkę pomarańczową, żurawinę i śliwki suszone namoczyć w wodzie.
Krok 5
Przygotować sos. W garnuszku zagotować wodę i wymieszać z cukrem . Dodać owoce leśne i gotować na małym ogniu ok. 20-25 min aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Wystudzić.
Krok 6
Z rana ser skręcić w gazie i mocno wycisnąć. Ser ma być sypki. Cukier puder zmiksować z masłem i ucierać powoli z serem i bakaliami. Miskę wyłożyć gazą i napełnić ją serem. Wstawić do lodówki aż stężeje. Gotową paschę wyłożyć na talerz i polać sosem. Smacznego!