Biszkopt rzucany z truskawkami i kremem budyniowym

Dodany przez: hortensja (więcej moich przepisów)

To ciasto robiłam zimą, później powtarzałam go kilka razy ale jakoś nie po drodze mi było je opublikować. Ciągle jakiś przepis był ważniejszy i ciekawszy. A zwykły biszkopt... prosty i taki oczywisty... Ale to co proste jest najlepsze.
Obejrzane: 1074
Porcje: 20
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.75 szklanki cukru

Krem budyniowy

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 600 ml mleka
  • 1 kostka pieczeniowa Kasia
  • 4-5 łyżek cukru
  • dowolna ilość truskawek
  • 2 opakowania galaretek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Na początku rozpuszczamy galaretki w niecałym litrze gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Teraz proponuję przygotować budyń. Z mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy do niej budynie i cukier, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy. Gdy zacznie wrzeć pomału dolewamy do niego rozpuszczony proszek, mieszamy, żeby nie powstały nam grudki. Odstawiamy do ostudzenia.

Krok 2

Gdy galaretkę i budyń mamy już przygotowane i stygną, możemy zacząć przygotowywać biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier i dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sitko. Dodajemy do jajek i mieszamy delikatnie łyżką.

Krok 3

Dno formy do pieczenia (ja użyłam 26 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy ani nie wysypujemy. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i ze sporej wysokości (tak powyżej naszych kolan) upuszczamy je na podłogę.
Następnie biszkopt odkładamy do wystudzenia (nie wyciągamy go z blaszki!).

Krok 4

W tym momencie przychodzi moment, w którym powinniśmy umyć truskawki, wyszypułkować je i ewentualnie pokroić (jeśli są bardzo duże).

Krok 5

Kasię miksujemy na białą masę, stopniowo po łyżce dodajemy budyń.

Krok 6

Gdy biszkopt jest już zimny należy obkroić boki i wyciągnąć go delikatnie z blaszki. Następnie ostrym i długim nożem kroimy go na dwa równe spody.
Na jednym wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim spodem.
Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką (żeby było nam prościej i galaretka nam nie spływała, możemy ciasto po przełożeniu kremem włożyć ponownie do blaszki).

Krok 7

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×