Biszkopt rzucany z truskawkami i kremem budyniowym
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.75 szklanki cukru
Krem budyniowy
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 600 ml mleka
- 1 kostka pieczeniowa Kasia
- 4-5 łyżek cukru
- dowolna ilość truskawek
- 2 opakowania galaretek
Przygotowanie:
Krok 1
Na początku rozpuszczamy galaretki w niecałym litrze gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Teraz proponuję przygotować budyń. Z mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy do niej budynie i cukier, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy. Gdy zacznie wrzeć pomału dolewamy do niego rozpuszczony proszek, mieszamy, żeby nie powstały nam grudki. Odstawiamy do ostudzenia.
Krok 2
Gdy galaretkę i budyń mamy już przygotowane i stygną, możemy zacząć przygotowywać biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier i dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sitko. Dodajemy do jajek i mieszamy delikatnie łyżką.
Krok 3
Dno formy do pieczenia (ja użyłam 26 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy ani nie wysypujemy. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i ze sporej wysokości (tak powyżej naszych kolan) upuszczamy je na podłogę.
Następnie biszkopt odkładamy do wystudzenia (nie wyciągamy go z blaszki!).
Krok 4
W tym momencie przychodzi moment, w którym powinniśmy umyć truskawki, wyszypułkować je i ewentualnie pokroić (jeśli są bardzo duże).
Krok 5
Kasię miksujemy na białą masę, stopniowo po łyżce dodajemy budyń.
Krok 6
Gdy biszkopt jest już zimny należy obkroić boki i wyciągnąć go delikatnie z blaszki. Następnie ostrym i długim nożem kroimy go na dwa równe spody.
Na jednym wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim spodem.
Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką (żeby było nam prościej i galaretka nam nie spływała, możemy ciasto po przełożeniu kremem włożyć ponownie do blaszki).
Krok 7
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.