Mazurek z wiśniami i masą kawową
Składniki
Ciasto
- 1 jajko
- 150 g masła
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 50 g cukru
- 0.5 łyżeczki cynamonu
Masa
- 125 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 30 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki wiśni z kompotu
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić.
Krok 2
Na parze stopić połamane czekolady wraz ze śmietanką, masłem, kawą i ziarnami kardamonu. Lekko przestudzić i wylać na upieczony spód. Schłodzić. Rozłożyć na wierzchu wiśnie, polać odrobiną soku z kompotu oraz stopioną, lekko przestudzoną czekoladą. Wstawić do lodówki.