Mini pączki z serem
Składniki
- 240 0 mąki pszennej
- 150 g zmielonego twarogu
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3 łyżki cukru pudru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko, twaróg i zagniatamy ciasto. Będzie dość gęste i odrobinę klejące. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ważne, aby nie były większe, gdyż pączki nie upieką się w środku.
Krok 2
W rondelku rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę i będzie gorący, zmniejszamy ogień i smażymy pączki na złoto - brązowy kolor. Pączki podczas smażenia obracają się same. Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
- do ciasta na pączki można dodać ulubiony aromat