Tort Maestro

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

W naszej rodzinie obchodzenie urodzin to tradycja. W dziesiejszych czasach pojęcie tradycji często kojarzy się ze wstecznictwem i nie przystaje do nowoczesności. A to właśnie tradycja jest fundamentem rozwoju, wyznacza rytm życia i tworzy więź między ludźmi. Urodziny to taki czas, kiedy na kilka godzin szczęśliwy solenizant oraz jego goście mogą przenieść się w świat beztroskiej zabawy, pełnej radości. Jest w nim miejsce na marzenia, obietnice i nadzieje. Jest w nim czas na radosne oczekiwanie. Jest też czasem wspomnień, refleksji, podsumowań i planów na przyszłość. W tym wyjątkowym dniu nie może zabraknąć tortu, który jest symbolem gościnności i radości. Dziś przedstawiam Wam bardzo męski tort, nasączony odpowiednią ilością alkoholu o delikatnym smaku chałwy przełamanym zdecydowanym, choć nie dominującym smakiem cappuccino. Tort wzbudził zachwyt gości nie tylko ze względu na wygląd, ale również na smak. A szczęśliwcem, który został obdarowany tortem był mój mąż.
Obejrzane: 414
Porcje: 20
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • Biszkopt klasyczny
  • 5 jajek
  • 120 g mąki tortowej
  • 160 g cukru
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Biszkopt cappuccino
  • 5 jajek
  • 120 g mąki tortowej
  • 160 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 45 g cappuccino w proszku
  • szczypta soli
  • Krem cappuccino
  • 600 ml śmietany kremówki 36 %
  • 500 g białej czekolady
  • 45 g cappuccino w proszku
  • Krem chałwowy
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 125 g serka mascarpone
  • Nasączenie
  • 250 ml zaparzonej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • Dodatkowo
  • 800 g masy cukrowej białej
  • 250 g masy cukrowej czarnej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Biszkopt cappuccino

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem z cappuccino, przesiewany i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Krem cappuccino

Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i cappuccino. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

Krem chałwowy

Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

Nasączenie

Do herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i wódkę. Mieszamy do połączenia się składników.
Każdy biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Otrzymamy 6 cienkich blatów. Pierwszy blat cappuccino nasączamy i wykładamy część kremu cappuccino. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy krem chałwowy. Postępujemy tak z każdym kolejnym blatem, wykładając na każdy z nich krem, raz chałwowy, raz cappuccino. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą pozostałego kremy. Teraz pozostaje nam dekoracja z masy cukrowej. Powodzenia.

Notes

- biszkopt najlepiej jest upiec dwa dni wcześniej
- kremy należy przygotować dzień wcześniej, aby dobrze zastygły. Jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie krem się nie uda

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-maestro/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×