Muffinki czekoladowe z truskawkami
Składniki
- 1.5 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0.75 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 szt jajek
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka truskawek
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i cukier. W drugim jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy do połączenia składników - na końcu dodajemy truskawki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy każdą do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.