Tort 18 – latka

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

To chyba jeden z najważniejszy tortów z jakim przyszło mi się zmierzyć. Najważniejszy, bo dla najważniejszej osoby w moim życiu. Projektowany i planowany od pół roku. Ileż to ja nocy nie przespałam, obmyślając każdy szczegół, planując wygląd, łącząc smaki. Chciałam, aby ten tort był takim obrazem dzieciństwa mojego syna, co widoczne jest zarówno z zewnątrz tortu jak i w środku. Podstawa tortu to oczywiście smaki dzieciństwa. Góra to już dorosłość i marzenia, które mam nadzieję niebawem się spełnią. W środku historia dzieciństwa zaczyna się od słodkich truskawek, potem ulubione czekoladki Kinder no i jak przystało na osiągnięty wiek epilogiem jest wersja alkoholowa. Jest w nim mnóstwo smaków, które wspaniale się łączą, ale najwięcej z pewnością jest w nim miłości...bo właśnie dziś minęło 18 lat odkąd dostałam najtrudniejszą rolę życia. Nie było łatwo, bo to trudna rola, a paradoksalnie powierzona zupełnym amatorom. Ale z dumą mogę jednak powiedzieć, że bycie mamą jest najcudowniejszym zawodem świata. Bo być Mamą to coś więcej niż być człowiekiem. Bo czy człowiek byłby w stanie udźwignąć taką miłość?
Obejrzane: 1012
Porcje: 25
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • Biszkopt x2:
  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli
  • Ciasto zielone na trawę:
  • 670 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 255 g mąki tortowej
  • 315 g mąki krupczatki
  • 370 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 ½ szklanki oleju
  • 4 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel barwnika zielonego
  • Ciasto brązowe na ziemię:
  • 200 g mąki pszennej
  • 260 g brązowego cukru
  • 170 ml oleju słonecznikowego
  • 80 g ciemnego kakao
  • 200 ml mleka
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 7 g proszku do pieczenia
  • Krem truskawkowy:
  • 200 g mascarpone
  • 200 g truskawek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • Żelka truskawkowa:
  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Nasączenie truskawkowe:
  • 150 ml wody niegazowanej
  • 150 ml wody niegazowanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki ekstraktu truskawkowego
  • Krem kinder:
  • 350 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 140 g kinderków
  • 120 g kulkek choco
  • Nasączenie cytrynowe:
  • 150 ml wody niegazowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • Krem pina colada:
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 125 g sera ricotta
  • 110 g cukru
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego
  • Frużelina ananasowa;
  • 870 g ananasa z puszki
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki galaretki ananasowej
  • 3 łyżki spirytusu
  • Nasączenie ananasowe:
  • 150 ml soku ananasowego
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • Krem waniliowy do tynkowania:
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 400 g mascarpone
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Dodatkowo:
  • 200 g masy cukrowej czarnej
  • 80 g masy białej
  • 50 g masy czerwonej
  • klej spożywczy

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Ciasto zielone na trawę

Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej i barwnik. Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26x18 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy. Odkrawamy delikatnie i cienko wierzch, spód i boki ciasta. W ten sposób uzyskamy tylko miękką część ciasta, którą kruszymy.

Ciasto brązowe na ziemię

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Przy pomocy rózgi mieszamy, dodajemy partiami suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej. Dno formy o wymiarach 24x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu ciasta odkrawamy delikatnie i cienko wierzch, spód i boki ciasta. W ten sposób uzyskamy tylko miękką część ciasta, którą kruszymy.

Krok 2

Krem truskawkowy

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami.

Żelka truskawkowa

Truskawki przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty, następnie blendujemy na gładki, jednolity mus, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i mieszamy. Mus przekładamy do tortownicy o wymiarach 24 cm i chłodzimy w lodówce do momentu, aż żelka całkowicie zastygnie.

Nasączenie truskawkowe

Do wody dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści i odstawiamy na bok.

Krok 3

Krem kinder choco

W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, dodajemy czekoladki i cały czas mieszamy, aż batoniki całkowicie się rozpuszczą. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić śmietany do wrzenia. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone.

Nasączenie cytrynowe

Do wody dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści i odstawiamy na bok.

Krem pina colada

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy likier kokosowy i cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy przez około pół godziny na średnim ogniu, do zredukowania się płynu do 1 szklanki. Powstanie gęsty syrop, który odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy ser mascarpone i ricottę, mieszamy do połączenia się serów. Nie przerywając mieszania dodajemy po łyżce syrop kokosowy i delikatnie mieszamy.

Frużelina ananasowa

Ananasy odsączamy z soku. Sok zachowujemy do nasączenia. 580 g ananasów przekładamy do rondelka, dodajemy likier kokosowy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż ananas będzie miękki. Miksujemy blenderem na gładki mus. Pozostałe ananasy kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy do musu i gotujemy około 5 minut. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Galaretkę rozpuszczamy w bardzo niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do frużeliny. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy frużelina jest zimna dodajemy spirytus i mieszamy do połączenia się składników.

Nasączenie ananasowe

Do soku ananasowego dodajemy spirytus, mieszamy i odstawiamy na bok.

Krok 4

Krem waniliowy do tynkowania

Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i pastę waniliową. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i mieszamy do połączenia się składników.

Przełożenie

Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Mój biszkopt miał 12 cm wysokości, więc bez problemu podzieliłam go na 4 blaty. Jeśli jest niższy, trzeba upiec dodatkowy biszkopt. Pierwszy blat układamy na podkładzie, zakładamy obręcz cukierniczą i nasączamy ponczem truskawkowym. Następnie wykładamy żelkę truskawkową i warstwą kremu truskawkowego. Całość przykrywamy drugim biszkoptem, który nasączamy ponczem cytrynowym. Na biszkopt wykładamy warstwę kremu kinderkowego. Na wierzch wysypujemy pokruszone kulki czekoladowe i przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem ananasowym. Na biszkopt wykładamy frużelinę ananasową, następnie warstwę kremu kokosowego i przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy ponczem ananasowym. Tort chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce.
Zdejmujemy obręcz cukierniczą i tynkujemy tort kremem waniliowym dwa, trzy razy do uzyskania gładkiej, równej powierzchni. Z drugiego biszkoptu docinamy ulicę. Docięte biszkopty ponczujemy i przekładamy kremami tak jak wcześniejszy biszkopt. Tynkujemy kremem waniliowym i chłodzimy. Dołączamy ulicę do boku tortu. Teraz pozostaje umiejętne obsypanie tortu zielonym i brązowym ciastem oraz umieszczenie dekoracji.

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-18-latka/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×