Rurki z kremem
Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 250 g śmietany 18 %
- szczypta soli
- Krem:
- 450 ml mleka
- 200 g masła
- 110 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 laska wanilii
- Dodatkowo:
- 1 białko
- gruby cukier kryształ
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce. Każdą foremkę smarujemy masłem. Najlepiej natłuścić ręce miękkim masłem i natrzeć każdą z rurek.
Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wałkujemy na grubość 1-2 mm. Kroimy wąskie paski o szerokości 1,5 cm. Każdą rurkę owijamy ciastem zaczynając od węższego końca. Paski powinny delikatnie zachodzić na siebie. Wierzch rurek smarujemy roztrzepanym białkiem i moczymy w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie dociskając rurki do blachy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12-15 minut. Rurki powinny mieć jasnozłoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy rurki na 5 minut do wystudzenia. Następnie delikatnie zsuwamy rurki z foremek.
Krem
Do kubka wlewamy 50 ml mleka, dodajemy budyń i mieszamy do rozpuszczenia się budyniu. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i nasiona wanilii. Mleko doprowadzamy do wrzenia, wlewamy budyń i energicznie mieszamy. Kiedy budyń zgęstnieje odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce zimny budyń. Ucieramy na gładki krem. Gotowy krem schładzamy w lodówce przez godzinę. Tak przygotowanym kremem nadziewamy rurki.
Notes
- suche rurki możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku tygodni
- rurki można nadziać bitą śmietaną lub kremem karpatkowym
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rurki-z-kremem/