MURZYNEK Z KULKAMI
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1.5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 70 dkg twarogu
- 2 żółka
- 1 szklanka cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 budyń waniliowy
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto
Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek.
Krok 2
Masa serowa
Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę. Twaróg zmielić dodać budyń, wiórki kokosowe oraz masę jajeczną dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy serowej formować kulki i układać na dnie formy, wysmarowanej masłem. Kulki zalać ciastem. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać polewą.