Wielkanocna tarta z masą karmelową i kremem Ganache

Dodany przez: Swiat pachnie szarlotka (więcej moich przepisów)

Wspaniały kruchy spód i półpłynny, bursztynowy karmel pod pierzynką z kremu Ganache - to tarta dość uniwersalna, jednak dla mnie, przede wszystkim jest świetną propozycją na wielkanocny stół, gdzie z powodzeniem, co roku, pełni rolę mazurka.
Obejrzane: 1124
Porcje: 16
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto kruche

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 szt żółtka

Masa karmelowa i krem ganache

  • 150 g cukru
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 15 g solonego masła
  • 1 łyżka wody
  • 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kruche ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię lub czystą ściereczkę i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Nagrzewamy piekarnik do 180C.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła o stosownym rozmiarze i wylepiamy nim formę na tartę, którą wcześniej wysmarowaliśmy masłem. Ciasto dociskamy do spodu i brzegów. Nadmiar wystający poza formę obcinamy nożem. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy fasolą albo grochem.
Pieczemy 15 minut.
Następnie zdejmujemy folię/papier wraz zawartością i dopiekamy ciasto przez kolejne 10 minut.
Studzimy.

Krok 3

Masa karmelowa:
W rondelku lub na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem 1 łyżki wody. Równomiernie wsypujemy cukier.
Podgrzewamy aż lekko się rozpuści i nabierze złocistej barwy. Dopiero wówczas mieszamy. Wlewamy śmietanę (150 ml) i całość energicznie mieszamy. Doprowadzamy nasz karmel do wrzenia. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Wylewamy masę na upieczony spód i umieszczamy w lodówce do stężenia.

Krok 4

Czekoladowy krem Ganache:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski. W rondelku zagotowujemy śmietanę (150ml) i zalewamy nią czekoladę. Dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wylewamy na karmel i wygładzamy wierzch. Przed podaniem tartę schładzamy w lodówce.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×