Wielkanocna tarta z masą karmelową i kremem Ganache
Składniki
Ciasto kruche
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 szt żółtka
Masa karmelowa i krem ganache
- 150 g cukru
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 15 g solonego masła
- 1 łyżka wody
- 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Przygotowanie:
Krok 1
Kruche ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię lub czystą ściereczkę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Nagrzewamy piekarnik do 180C.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła o stosownym rozmiarze i wylepiamy nim formę na tartę, którą wcześniej wysmarowaliśmy masłem. Ciasto dociskamy do spodu i brzegów. Nadmiar wystający poza formę obcinamy nożem. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy fasolą albo grochem.
Pieczemy 15 minut.
Następnie zdejmujemy folię/papier wraz zawartością i dopiekamy ciasto przez kolejne 10 minut.
Studzimy.
Krok 3
Masa karmelowa:
W rondelku lub na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem 1 łyżki wody. Równomiernie wsypujemy cukier.
Podgrzewamy aż lekko się rozpuści i nabierze złocistej barwy. Dopiero wówczas mieszamy. Wlewamy śmietanę (150 ml) i całość energicznie mieszamy. Doprowadzamy nasz karmel do wrzenia. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Wylewamy masę na upieczony spód i umieszczamy w lodówce do stężenia.
Krok 4
Czekoladowy krem Ganache:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski. W rondelku zagotowujemy śmietanę (150ml) i zalewamy nią czekoladę. Dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wylewamy na karmel i wygładzamy wierzch. Przed podaniem tartę schładzamy w lodówce.