Sernik z Oreo
Składniki
- 20 ciasteczek
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
- 200 g serka Philadelphia
- 200 g serka homogenizowanego
- 2 jaja
- 2/3 szklanek cukru
- laska wanilii
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Spód
W rondelku delikatnie rozpuścić masło na małym ogniu. Rozkruszyć ciasteczka Oreo i przesypać do blendera. Dodać cynamon i zmiksować. Dodać masło i miksować na jednolitą masę. Przygotować tortownicę z klamrą, o średnicy 18 lub 20 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasteczka. Dokładnie wklepać dnem szklanki - tworząc ściankę o 1 cm wysokości po bokach. Odstawić do lodówki.
Krok 2
Masa sernikowa
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W misie miksera umieścić ser kremowy i homogenizowany Miksować, aż serki będą puszyste. Dodać jajka, cukier i nasiona laski wanilii. Miksować do czasu, aż masa będzie bardzo gładka. Wlać do formy i umieścić w piekarniku na środkowej półce. Piec przez 35 minut.
Krok 3
Tymczasem, kwaśną śmietanę (15%) wymieszać z 2 łyżkami cukru. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na 5 minut. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 230 stopni. Delikatnie przelać śmietanę na wierzch sernika, wygładzić. Ponownie włożyć do piekarnika i piec przez 9 minut. Ewentualnie zmniejszyć temperaturę, kiedy wierzch zacznie się rumienić. Ostudzić.