Murzynek z sercem
Składniki
Różowe ciasto biszkoptowe
- 2 jajka
- 0.25 szklanki cukru
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego
Ciasto czekoladowe
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Krok 1
Białka oddzielić od żółtek, ubić na puszystą pianę, w połowie ubijania dodać cukier. Dodać po jednym żółtku, zmiksować. Następnie wsypać przesiane mąki, delikatnie wymieszać. Dodać barwnik, wymieszać łyżką/ łopatką.
Krok 2
Odłożyć na bok ok. 2 łyżki ciasta. Pozostałą część przelać do podłużnej formy (u mnie keksówka), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 minut w 160 stopniach. Po tym czasie wyjąć ciasto, pozostawić do ostudzenia.
Krok 3
Chłodne ciasto wyjąć z formy, przekroić na dwa blaty. Wykrawać foremką serduszka.
Krok 4
Serduszka zlepiać ze sobą, używając pozostawionego ciasta. Ułożyć je po środku keksówki, w jednym rządku.
Krok 5
Margarynę roztopić, dodać cukier i kakao. Wlać mleko, zagotować. Odlać pół szklanki masy na polewę, resztę wystudzić.
Krok 6
Do chłodnej masy kakaowej dodać żółtka, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem za pomocą szpatułki.
Krok 7
Ciasto czekoladowe delikatnie wylać na ułożone w formie serduszka - na początku najlepiej po łyżce, aby nie podskoczyły one do góry. Przykryć je całkowicie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu udekorować pozostawioną polewą.