Tarta z truskawkami i kremem budyniowym
Składniki
ciasto
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki zimnej wody
krem
- 75 ml mleka
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy i szybko zagnieść. Owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Otrzymanym plackiem wyłożyć dno formy do tarty o średnicy 20 cm, lekko docisnąć, wyrównać brzegi. Piec w 180ºC przez ok. 30 minut, na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić.
Krok 2
1/2 ilości mleka zagotować w rondelku z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i udekorować truskawkami.
Smacznego! :)