Tort Śnieżna Truskawka
Składniki
- 5 szt jajek
- 0.75 szklanki cukru
- 0.75 szklanki mąki pszennej
- 0.25 szklanki mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36%
- 16 g cukru waniliowego
- 150 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 1-2 łyżek cukru pudru (opcjonalnie)
- 0.5 szklanki wody
- 0.5 szt cytryny
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka masła
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt:
Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawaj po kolei żółtka, cały czas ubijając.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Wmieszaj delikatnie do masy. Najlepiej jest to robić łyżką lub szpatułką, aby nie naruszyć struktury ubitych białek, dzięki którym biszkopt urośnie.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smaruj. Przelej delikatnie ciasto, wyrównaj. Piecz w 170 st. przez ok. 40 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy.
Po upieczeniu wyjmij formę z ciastem z piekarnika i z wysokości kolan upuść je (w formie) na podłogę. Wystudź. Biszkopt wyjmij z formy po całkowitym wystudzeniu. Gotowy biszkopt przekrój równo na 3 blaty.
Krok 2
Krem śmietankowy z białą czekoladą:
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Białą czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, uważając aby się nie przypaliła. Odstaw do wystudzenia. Czekolada nie powinna być gorąca ale ciągle płynna. Serek mascarpone wymieszaj z czekoladą. Partiami dodawaj serek do śmietanki, miksując cały czas na niskich obrotach. Jeśli masa jest mało słodka można dodać cukier puder (jednak wydaje mi się, że dodatek białej czekolady już robi swoje ;).
Krok 3
Poncz:
Do szklanki z wodą wlej sok z połowy cytryny, zamieszaj.
Krok 4
Składanie:
Truskawki umyj i odszypułkuj. Kilka truskawek zostaw do dekoracji. Resztę pokrój na ćwiartki.
Aby tort miał równe boki można go składać w tortownicy lub (lepiej) w obręczy cukierniczej. Pierwszy blat tortu nasącz 1/3 ponczu. Krem śmietankowy podziel na 3 części, tak by wystarczył na przełożenie ciasta + dekoracje tortu. Pierwszą część kremu rozsmaruj na blacie. Powciskaj w niego połowę pokrojonych truskawek. Wyrównaj, zakrywając truskawki masą. Tak samo postępuj w przypadku drugiej warstwy ciasta. Ostatni blat również nasącz ponczem. Pozostałym kremem obsmaruj wierzch i boki tortu. Ciasto polej polewą.
Krok 5
Polewa:
Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Gęstniejącą polewą oblej wierzch tortu. Udekoruj masą wyciśniętą przez rękaw cukierniczy i połówkami truskawek.