Tarta jabłkowo – krówkowa
Składniki
Ciasto
- 150 g margaryny
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 5 łyżek wody
Nadzienie
- 600 startych jabłek
- łyżeczek - półtorej cynamonu
- 300 g masy krówkowej
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki mleka
- cukier do posypania na wierzchu
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: Do miski wrzucamy miękką margarynę, mąkę, sól, cukier i cynamon. Zagniatamy. Możemy to robić ręcznie jak i za pomocą miksera z końcówką do mieszania. Gdy składniki mniej więcej się połączą dodajemy wodę i ponownie zagniatamy. Otrzymamy elastyczne ciasto.
Na czas przygotowywania nadzienia ciasto owinięte folią spożywczą trzymamy w lodówce.
Krok 2
Nadzienie: starte jabłka mieszamy z cynamonem i masą krówkową. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na maśle. Po około 3-4 minutach posypujemy mąką i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Po minucie odstawiamy z gazu.
Krok 3
Ciasto wyjmujemy z lodówki i na posypanej mąką stolnicy chwilę ugniatamy. Następnie wylepiamy ciastem formę do tarty. Część ciasta (ok. 1/5 – 1/6) odkładamy do przyozdobienia tarty z wierzchu.
Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy nadzienie jabłkowo – krówkowe.
Odłożoną część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy serduszka lub inny dowolny kształt. Układamy je na nadzieniu, smarujemy mlekiem i delikatnie posypujemy cukrem.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tartę pieczemy przez 40-45 minut, aż ciasto z wierzchu się przyrumieni.
Podajemy po przestygnięciu.
Smacznego!
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)