Tarta jabłkowo – krówkowa

Dodany przez: Pani Smaczna (więcej moich przepisów)

„Oops I did it again” śpiewała niegdyś Britney. Dzisiaj ja mogę tak śpiewać, bo znowu nie mogłam się powstrzymać od zrobienia czegoś słodkiego. Chociaż impulsem tym razem był mąż, który na moich oczach zaczął jak obłąkany dobierać się do puszki masy krówkowej. Towar skonfiskowałam a delikwenta wyprosiłam. Ale skoro już puszkę otworzył, to coś trzeba było z tym zrobić. Dobrałam do tego kilka jabłek i wymyśliłam na szybko tartę jabłkowo-krówkową. Mąż nie żałował tego że odebrałam mu puszkę bo efekt moich działań bardzo mu – i mnie zresztą też – smakował :)
Obejrzane: 1171
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 150 g margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 5 łyżek wody

Nadzienie

  • 600 startych jabłek
  • łyżeczek - półtorej cynamonu
  • 300 g masy krówkowej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka
  • cukier do posypania na wierzchu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: Do miski wrzucamy miękką margarynę, mąkę, sól, cukier i cynamon. Zagniatamy. Możemy to robić ręcznie jak i za pomocą miksera z końcówką do mieszania. Gdy składniki mniej więcej się połączą dodajemy wodę i ponownie zagniatamy. Otrzymamy elastyczne ciasto.

Na czas przygotowywania nadzienia ciasto owinięte folią spożywczą trzymamy w lodówce.

Krok 2

Nadzienie: starte jabłka mieszamy z cynamonem i masą krówkową. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na maśle. Po około 3-4 minutach posypujemy mąką i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Po minucie odstawiamy z gazu.

Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki i na posypanej mąką stolnicy chwilę ugniatamy. Następnie wylepiamy ciastem formę do tarty. Część ciasta (ok. 1/5 – 1/6) odkładamy do przyozdobienia tarty z wierzchu.

Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy nadzienie jabłkowo – krówkowe.

Odłożoną część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy serduszka lub inny dowolny kształt. Układamy je na nadzieniu, smarujemy mlekiem i delikatnie posypujemy cukrem.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tartę pieczemy przez 40-45 minut, aż ciasto z wierzchu się przyrumieni.

Podajemy po przestygnięciu.

Smacznego!

Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×