„Skubaniec”
Składniki
- 50 dkg mąki
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka cukru do białek
- 3 łyżki oleju
- 250 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dkg jabłek
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiewamy, mieszamy z żółtkami, 3 łyżkami cukru,olejem, rozpuszczoną lekko ciepłą margaryną i proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy ręcznie i dzielimy na 3 części. Jedną część zagniatamy z 3 łyżkami kakao. Białka ubijamy z cukrem.Smarujemy blachę masłem, posypujemy bułką tartą i wylepiamy 1 część ciasta, na to skubiemy i wrzucamy ciasto ciemne, pomiędzy kawałki ciemnego ciasta wkładamy owoce, na to wszystko wykładamy ubite białko z cukrem. Na górę skubiemy 3 część ciasta-jasne i pieczemy ok 45-50 minut w temp.180 stopni.
CIASTO JEST PYCHA :-)
Ten przepis jest na blachę średniej wielkości.
Na dużą blachę robię półtorej porcji, bo jest za niskie :-)
SMACZNEGO !!