Sernik waniliowy z mascarpone na korzennym spodzie
Składniki
spód
- 100 g ciasteczka korzenne
- 100 g biszkopty
- 1 łyżeczka cynamon
- 5 g kardamon
- 1 łyżeczka cukier muscavado
- 2 łyżki olej
masa serowa
- 700 g twarogu
- 300 g mascarpone
- 100 g śmietanka kremówka
- 70 g budyń waniliowy
- 0.5 szt laski wanilii
- 25 g skórki pomarańczowej
- 4 szt jajka
- 160 g cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
SPÓD: Ciasteczka korzenne oraz biszkopty kruszymy na drobne kawałki. Dodajemy przyprawy korzenne oraz cukier i olej. Mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem tortownicy 26cm. Ugniatamy lekko i podpiekamy w 170C przez 10-15min.
Krok 2
MASA: twaróg miksujemy z mascarpone, dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy cukier, budyń oraz dodajemy śmietankę. Ziarenka wanilii wydrążamy z połowy laski, dodajemy do masy. Ciasto uzyska wspaniały aromat po dodaniu skórki pomarańczowej - startej lub podsmażonej z odrobiną cukru.
Tak przygotowaną masę wlewamy na podpieczony spód i pieczemy 1h15min w 170C.
Dekorujemy dowolnie.
Smacznego!