Miodownik
Składniki
- Ciasto miodowe:
- 500 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 100 g masła
- 5 łyżek miodu płynnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- Krem grysikowy:
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 110 g cukru
- 6 łyżek grysiku pszennego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Polewa :
- 300 g masy kajmakowej
- 60 g orzechów włoskich
- 40 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto miodowe
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier puder i miód. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną do miski, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Zagniatamy jednolite ciasto. Przy pomocy wagi kuchennej dzielimy ciasto na cztery części. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki blat o wymiarach 24x24 i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
Krem grysikowy
W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i ekstraktem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy grysik i energicznie mieszając podgrzewamy, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce budyń grysikowy i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na trzy części i przekładamy blaty, lekko dociskając. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy deskę do krojenia i obciążamy ciasto np. garnkiem. Tak pozostawiamy najlepiej na całą noc.
Polewa
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzana patelnię wrzucamy orzechy i migdały i chwilę prażymy. Masę kajmakową rozpuszczamy. Wierzch ciasta lekko smarujemy masą kajmakową, posypujemy przygotowaną mieszanką orzechowo - migdałową i dekorujemy pozostałą masą kajmakową.
Notes
Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/miodownik/