Panpepato
Składniki
- 200 g orzechów laskowych
- 200 g suszonych owoców
- 100 g kandyzowanych skórek owocowych
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 szklanki miodu
- 0.5 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 30 ziaren pieprzu
- 10 goździków
- 5 strąków kardamonu
- 0.5 łyżeczki ziaren kolendry
- 0.33 łyżeczki mielonego cynamonu
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Krok 1
Orzechy obrać z łupek i z grubsza posiekać. Posiekać też skórki i owoce (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki - nie za drobno). Do owoców i orzechów dodać mąkę, kakao (3 łyżki) i przyprawy utarte w moździerzu (zostawić z pół łyżeczki przyprawy do posypania). Miód podgrzać z cukrem (do rozpuszczenia cukru), dodać do bakalii. Dobrze wymieszać, wyłożyć nie za grubą warstwą do tortownicy. Piec około 25-30 minut w 180 C. UWAGA! Wiem, że parę osób piekło nieco dłużej i panpepato wyszedł bardzo twardy. Ważne jest, żeby nie przekraczać czasu pieczenia i piec optymalnie 25 minut, inaczej będzie za twardy. Jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje, zmniejszcie temperaturę do 170 stopni. Po upieczeniu wyjąc z blachy, ostudzić i oprószyć około 1 łyżką kakao wymieszanym z resztą przypraw. Jak się ma silną wolę to odczekać te dwa -trzy tygodnie, a jak się nie ma to hmm... Smacznego? :-)