Drożdżowe babeczki z malinami i kruszonką
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 szklanki mąki
- 1 opakowanie masła
- 4 jajka
- 50 g drożdży
Kruszonka
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 140 g mąki
Przygotowanie:
Krok 1
Podgrzać mleko dodać cukier i masło - nich się rozpuszczą
Krok 2
Lekko ostudzić - na tyle żeby jajka wbite do masy się nie pościnały (czyli dodać jajka i zmixować)
Krok 3
Dodać drożdże i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na jakiś czas - aż podrośnie
Krok 4
Nagrzać piec na 180 C góra-dół
Krok 5
Do zaczynu dodać mąkę i wyrabiać przez 10 minut. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie robić to ręcznie, bo ciasto okropnie się klei, ale dodawanie większej ilości mąki zepsuje tylko smak. Dlatego jeśli macie możliwość użyć do tego mixera ze specjalną końcówką - tak właśnie zróbcie.
Krok 6
Foremki posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
Krok 7
Kruszonkę robi się szybko - na patelni rozpuszczamy masło z cukrem i dodajemy mąkę - to wszystko zbija się w kuruszonkowe kuleczki.
Krok 8
W foremkach mamy ciasto, na nie kładziemy umyte maliny - jak najwięcej - ja dałam po 4 i było mi mało, posypujemy kruszonką i wstawiamy do OTWARTEGO piekarnika na 20 minut, żeby ciasto podrosło. Potem pieczemy 20-25 minut tradycyjnie w zamkniętym piekarniku.