Pascha wielkanocna
Składniki
- 200 g masła
- 1 kg sera białego mielonego
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 0.5 szklanki bakalii
Przygotowanie:
Krok 1
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Wymieszać z miękkim masłem. Do masy jajecznej dodać ser i dokładnie wymieszać.
Krok 2
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej, wody i odstawić.
Krok 3
Do napęczniałej żelatyny dodać 1/2 szklanki gorącej wody i podgrzewać aż się rozpuści.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać.
Krok 4
W misce połącz masę serową i żelatynę.
Krok 5
Szklaną miskę wyłożyć gazą. Ułożyć na niej trochę bakalii, a następnie przykryć masą serową. Powierzchnię wyrównać i odstawić w zimne miejsce najlepiej na noc.
Krok 6
Stężałą paschę przykryć talerzykiem i odwrócić do góry dnem. Zdjąć miskę i gazę. Ozdabiać bakaliami lub czekoladą.