Mazurek serowo – czekoladowy
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
Masa serowa;
- 500 g twarogu
- 250 g cukru
- sok z cytryny
- 2 białka
- szczypta aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Krok 1
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na 20 min włożyć do zamrażalnika. Następnie rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blaszkę o wym. 26x36cm. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 20 min w temp. 180st.
Krok 2
Ser zemleć, utrzeć go z cukrem, olejkiem i sokiem z cytryny. Dodać pianę z białek. Rozsmarować na podpieczonym spodzie, piec 35 min w temp. 180st.
Krok 3
POLEWA:
5 dag cukru,
15 dag mlecznej czekolady,
3 łyżki mleka.
Mleko z cukrem podgrzać. Dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Polać ciasto. Dowolnie udekorować.