tarta z orzechami włoskimi i gruszką

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1105
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

spód

  • 150 g mąki
  • 30 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szt żółtka
  • 3-4 łyżek zimnej wody

masa orzechowa

  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g pestek słonecznika
  • 50 g płatków owsianych
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 szczpyta cynamonu
  • 4 szt żółtka
  • DODATKOWO
  • 2 szt duże, soczyste gruszki
  • 2-3 łyżek brązowego cukru
  • 1 szczpyta cynamonu (opcjonalnie)
  • żurawina (do dekoracji)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę, cukier puder i kakao przesiać do miski, dokładnie wymieszać. Dodać zimne maso, posiekać. Wbić żółtka i mieszać widelcem. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodawać po jednej łyżce zimnej wody. Kiedy konsystencja będzie odpowiednia, szybko wyrobić ręką gładkie jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 20-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować (na stolnicy oprószonej mąką) na długi prostokąt (lub inny kształt formy nie większej niż 20 cm średnicy). Pryz pomocy widelca wykonać nakłucia. Ciasto przykryć folią aluminiową, a na nią wysypać specjalne obciążniki lub groch/fasolę. Całość wstawić do piekarnika i piec w 200ºC przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować masę orzechową.

Krok 2

Orzechy, pestki słonecznika, płatki owsiane, żurawinę oraz cynamon przemieszać, umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładko. Dodać miód oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć ostrożnie na wystudzony spód ciasta (jeśli masa będzie zbyt sucha i gęsta, dodać więcej żółtek). Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w 200ºC. Wyjąć z pieca i wystudzić. W tym czasie przygotować gruszki.

Krok 3

Gruszki obrać (lub nie), pokroić w cienkie plastry, a te podzielić na połówki. Owoce ułożyć na wystudzonym cieście i posypać cukrem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec z funkcją grill przez ok. 2 minuty pilnując, aby ciasto się nie przypaliło (boki tarty można zabezpieczyć folią aluminiową). Gruszki powinny puścić trochę soku i lekko ściemnieć. Gotową tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem polać miodem i posypać drobno siekaną żurawiną.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×