tarta z orzechami włoskimi i gruszką
Składniki
spód
- 150 g mąki
- 30 g zimnego masła
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szt żółtka
- 3-4 łyżek zimnej wody
masa orzechowa
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g pestek słonecznika
- 50 g płatków owsianych
- 20 g suszonej żurawiny
- 4 łyżeczki płynnego miodu
- 1 szczpyta cynamonu
- 4 szt żółtka
- DODATKOWO
- 2 szt duże, soczyste gruszki
- 2-3 łyżek brązowego cukru
- 1 szczpyta cynamonu (opcjonalnie)
- żurawina (do dekoracji)
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, cukier puder i kakao przesiać do miski, dokładnie wymieszać. Dodać zimne maso, posiekać. Wbić żółtka i mieszać widelcem. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodawać po jednej łyżce zimnej wody. Kiedy konsystencja będzie odpowiednia, szybko wyrobić ręką gładkie jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 20-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować (na stolnicy oprószonej mąką) na długi prostokąt (lub inny kształt formy nie większej niż 20 cm średnicy). Pryz pomocy widelca wykonać nakłucia. Ciasto przykryć folią aluminiową, a na nią wysypać specjalne obciążniki lub groch/fasolę. Całość wstawić do piekarnika i piec w 200ºC przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować masę orzechową.
Krok 2
Orzechy, pestki słonecznika, płatki owsiane, żurawinę oraz cynamon przemieszać, umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładko. Dodać miód oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć ostrożnie na wystudzony spód ciasta (jeśli masa będzie zbyt sucha i gęsta, dodać więcej żółtek). Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w 200ºC. Wyjąć z pieca i wystudzić. W tym czasie przygotować gruszki.
Krok 3
Gruszki obrać (lub nie), pokroić w cienkie plastry, a te podzielić na połówki. Owoce ułożyć na wystudzonym cieście i posypać cukrem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec z funkcją grill przez ok. 2 minuty pilnując, aby ciasto się nie przypaliło (boki tarty można zabezpieczyć folią aluminiową). Gruszki powinny puścić trochę soku i lekko ściemnieć. Gotową tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem polać miodem i posypać drobno siekaną żurawiną.