Limonkowy desernik z jarmużem
Składniki
Spód
- 300 g ciastek maślanych
- 150 g masła
- 1 łyżka kakao
Masa
- 300 g nerkowców
- 50 g jarmużu
- 0.5 szklanki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu z agawy
- 2 limonki
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- plasterki limonki
- zielona posypka
Przygotowanie:
Krok 1
Spód:
Ciastka zmiksować z miękkim masłem i kakao.
Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wylepić dno oraz boki formy (do połowy).
Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy.
Krok 2
Desernik:
Wycisnąć sok z dwóch limonek.
Nerkowce namoczyć około 12 godzin w zimnej wodzie, osuszyć i przełożyć do blendera.
Dodać resztę składników i bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę.
Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Schłodzić w lodówce minimum 5 godzin.
Krok 3
Dodatkowo:
Wierzch posypać kakao, ozdobić plasterkami limonki i posypać zielonym maczkiem.
Krok 4
Smacznego! :)