Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem i orzechami
Składniki
ciasto
- 200 g masło
- 300 g pełnoziarnista mąka pszenna
- 120 g cukier brązowy
- 4 szt jajka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 kg rabarbar
na kruszonkę orzechową
- 60 g zmielone orzechy włoskie
- 50 g cukier brązowy
- 30 g mąka pełnoziarnista
- 50 g masło
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na 8 minut do zamrażarki.
Krok 2
Masło miksujemy z cukrem brązowym i jajkami.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
Krok 3
Na wierzchu układamy pokrojony i obrany rabarbar tak aby pokrywał całość ciasta.
Całość posypujemy schłodzoną kruszonką.
Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Smacznego :)