Chlebek bananowy
Składniki
- 4 szt dojrzały banan
- 0.33 szklanki jogurt naturalny
- 0.33 szklanki cukier
- 1 szt jajko
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 szczpyta sól
- 1 1/2 szklanek mąka
Przygotowanie:
Krok 1
W dużej misce przy użyciu widelca rozgniatamy banany, dodajemy roztrzepane jako i jogurt naturalny. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy (ekstrakt waniliowy), cynamon. Całość mieszamy z mąką, sodą i szczyptą soli. Wykładamy do małej keksówki i pieczemy przez ok 60 min w 175\'C do tzw. suchego patyczka. Jeśli patyczek jest wilgotny, przedłużamy czas pieczenia o 10 min. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia!
Do chlebka można dodać ulubione orzechy lub kilka kostek czekolady, pycha!
Smacznego!
Jedna porcja - ok. 131 kcal