Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki
Ciasto
- 25 dkg mąki
- 13 dkg cukru
- 13 dkg masła
- 2 jaja
- 0.5 szklanki mleka
- 0.5 opakowania proszku do pieczenia
- 50 dkg rabarbaru
Kruszonka
- 25 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 15 dkg cukru
- 1 opakowanie cukier waniliowy
Przygotowanie:
Krok 1
Do dużej misy włóż masło, cukier, wbij jaja, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wlej mleko. Ucieraj mikserem na masę o konsystencji gęstego kremu. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i oprusz mąką. Wlej ciasto do formy, rabarbar obierz i pokrój w małe kostki i wsyp do ciasta. Masło roztop, dodaj mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszaj tak długo, aż powstanie kruszonka. Ułożony na cieście rabarbar posyp kruszonką. Piecz w temp 175 st przez 50 min. Smacznego!