Piernik Kętrzyński
Składniki
- 1 opakowanie Mieszanki Piernika Kętrzyńskiego
- 380 ml wody
- 170 ml oleju
- 0.5 opakowania dżemu morelowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 0.5 opakowania margaryny
- 0.5 L mleka
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szkl. (380ml)
Dodać 170 ml oleju (3/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszać.
Krok 2
Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarą, odstawić na około 15 minut.
Krok 3
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut.
Krok 4
Upieczone ciasto przekroić na 3 części. Pierwszą część ciasta posmarować dżemem np. morelowym, wiśniowym (najlepiej nadaje się kwaskowaty).
Krok 5
Na dżem wyłożyć warstwę kremu budyniowego (taki jak do karpatki) i przykryć drugą częścią ciasta, następnie wyłożyć na ciasto resztę kremu, a na krem galaretkę wiśniową, wierzch ciasta oblać roztopioną czekoladą mleczną z odrobiną kakao. Jest przepyszny!