Sezamowe zajączki

Dodany przez: Angelika i Monika - Candy Pandas (więcej moich przepisów)

Sezamowe zajączki zrobione są z mąki owsianej i orkiszowej. Ich sekretem jest pyszny krem, który rozpływa się w ustach. Swoim wyglądem przyozdobią stół i wzbudzą zainteresowanie dzieci. Sezamowe zajączki to strzał w dziesiątkę!
Obejrzane: 357
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Zajączki

  • 150 g mąki owsianej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 30 g drożdży
  • 75 g masła
  • 0.5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 80 g ksylitolu

Krem

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 2.5 szklanki mleka
  • 185 g tahini
  • ksylitol
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dodatkowo:
-białko jajka (do posmarowania zajączków)
-kilka kostek gorzkiej czekolady (do ustrojenia)
-drażetki/orzeszki (na ogonki)

Krok 2

KREM JAGLANO- SEZAMOWY
Mleko zagotować w małym garnuszku. Kaszę zalać gorącą wodą, przepłukać i powtórzyć czynność jeszcze dwa razy chłodną wodą. Wsypać ją do gorącego mleka i znów zagotować. Po tym czasie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem - jeszcze 15-20 minut do wchłonięcia płynów (co jakiś czas zamieszać). Po tym czasie kasze lekko ostudzić, wrzucić do miski, wlać tahini, wsypać substancje słodzącą i wszystko zblendować. Jeśli jest za gęsta można dodawać po trochu wodę i miksować dalej. Warto też próbować masy i dosładzać według upodobań.
Krem jest pyszny i idealny do kanapek lub jako deser jedzony solo. Można również zapiec go w piekarniku tworząc pyszne ciacho chałowe! :D

Krok 3

DROŻDŻOWE ZAJĄCZKI
Do miski pokruszyć drożdże, posypać ksylitolem, wlać delikatnie ciepłe mleko i ciepły tłuszcz, jajko rozbełtać i polać zawartość miski. Obie mąki wymieszać i wsypać na środek miski, tak aby brzegi nie były przykryte. Miskę przykryć ręczniczkiem i położyć w ciepłe miejsce na ok 1 godz. Gdy drożdże wyrosną wszystko wymieszać do momentu, aż składniki się połączą i znów przykryć ręczniczkiem. Odstawić w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze) - tutaj czas jest różny, więc należy to kontrolować. Najlepiej sprawdzić paluszkiem, czy ciasto jest ciepłe i czy znów urosło.
Po tym czasie formować kształty zajączka zaczynając od pupy, do której kładziemy łyżeczkę nadzienia (kulki ciasta trzeba trochę podsypać mąką i delikatnie wyrobić w dłoni). Następnie dosztukujemy mniejszą główkę, uszka i łapki. Białkiem posmarować wierzch, aby się zarumieniły podczas pieczenia. Zajączki piec w 180’C ok 35 minut. Po dokładnym wystudzeniu można je udekorować a jeśli czekamy kilka godzin lub noc należy włożyć je do worka, aby się nie wysuszyły.

Krok 4

Gorzka czekoladę rozpuścić w foliowym woreczku w kąpieli wodnej. Odciąć róg i dekorować ostudzone zajączki. Za pomocą orzeszków i drażetek dorobić ogonki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×