Sezamowe zajączki
Składniki
Zajączki
- 150 g mąki owsianej
- 150 g mąki orkiszowej
- 30 g drożdży
- 75 g masła
- 0.5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 80 g ksylitolu
Krem
- 150 g kaszy jaglanej
- 2.5 szklanki mleka
- 185 g tahini
- ksylitol
Przygotowanie:
Krok 1
Dodatkowo:
-białko jajka (do posmarowania zajączków)
-kilka kostek gorzkiej czekolady (do ustrojenia)
-drażetki/orzeszki (na ogonki)
Krok 2
KREM JAGLANO- SEZAMOWY
Mleko zagotować w małym garnuszku. Kaszę zalać gorącą wodą, przepłukać i powtórzyć czynność jeszcze dwa razy chłodną wodą. Wsypać ją do gorącego mleka i znów zagotować. Po tym czasie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem - jeszcze 15-20 minut do wchłonięcia płynów (co jakiś czas zamieszać). Po tym czasie kasze lekko ostudzić, wrzucić do miski, wlać tahini, wsypać substancje słodzącą i wszystko zblendować. Jeśli jest za gęsta można dodawać po trochu wodę i miksować dalej. Warto też próbować masy i dosładzać według upodobań.
Krem jest pyszny i idealny do kanapek lub jako deser jedzony solo. Można również zapiec go w piekarniku tworząc pyszne ciacho chałowe! :D
Krok 3
DROŻDŻOWE ZAJĄCZKI
Do miski pokruszyć drożdże, posypać ksylitolem, wlać delikatnie ciepłe mleko i ciepły tłuszcz, jajko rozbełtać i polać zawartość miski. Obie mąki wymieszać i wsypać na środek miski, tak aby brzegi nie były przykryte. Miskę przykryć ręczniczkiem i położyć w ciepłe miejsce na ok 1 godz. Gdy drożdże wyrosną wszystko wymieszać do momentu, aż składniki się połączą i znów przykryć ręczniczkiem. Odstawić w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze) - tutaj czas jest różny, więc należy to kontrolować. Najlepiej sprawdzić paluszkiem, czy ciasto jest ciepłe i czy znów urosło.
Po tym czasie formować kształty zajączka zaczynając od pupy, do której kładziemy łyżeczkę nadzienia (kulki ciasta trzeba trochę podsypać mąką i delikatnie wyrobić w dłoni). Następnie dosztukujemy mniejszą główkę, uszka i łapki. Białkiem posmarować wierzch, aby się zarumieniły podczas pieczenia. Zajączki piec w 180’C ok 35 minut. Po dokładnym wystudzeniu można je udekorować a jeśli czekamy kilka godzin lub noc należy włożyć je do worka, aby się nie wysuszyły.
Krok 4
Gorzka czekoladę rozpuścić w foliowym woreczku w kąpieli wodnej. Odciąć róg i dekorować ostudzone zajączki. Za pomocą orzeszków i drażetek dorobić ogonki.