tarta serowo-miodowa
Składniki
SPÓD
- 220 g maślanych herbatników
- 180 g masła
MASA
- 150 g twarogu
- 100 ml kremówki 36%
- 100 g mascarpone
- 4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Masło umieścić w rondlu, rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Herbatniki zmiksować blenderem na drobny pył, dodać przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Gotową mieszanką wyłożyć dno oraz boki formy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki lub zamrażarki aż dobrze stężeje.
Krok 2
Twaróg oraz miód zmiksować blenderem na gładką, jednolitą masę. Dodać mascarpone i dobrze połączyć. Kremówkę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy twarogowo-miodowej. Całość dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć na stężały spód z ciasteczek i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny, aż masa stężeje. Przed podaniem udekorować orzechami włoskimi.